poniedziałek, 25 września 2017

JAK SUSZYĆ GRZYBY?

Rozpoczął się sezon na grzyby i każdy z nas chociaż raz ma w planach wybrać się do lasu. Z części naszych zbiorów można przygotować pyszny sos, a resztę ususzyć. Jednak nie wszyscy wiedzą jak prawidłowo suszyć grzyby nie posiadając suszarki do tego przeznaczonej. Z tego powodu podaję kilka wskazówek odnośnie suszenia grzybów w domu. Polecam czytać dalej! :)


1. Grzyby, które będziemy suszyć muszą być zdrowe i świeże.
2. Wybrane grzyby do suszenia należy dokładnie oczyścić z igliwia i piasku, a te większe pokroić w plasterki (nie mogą być zbyt małe, gdyż grzyby w trakcie suszenia zmniejszą swoją objętość).
3. Jednym ze sposobem suszenia grzybów jest ułożenie ich na większym sicie i ustawić w przewiewnym miejscu, w którym będą na nie najdłużej padać promienie słońca. W celu ochronienia grzybów przed owadami należy przykryć je cienką gazą. 
4. W razie braku słońca grzyby można suszyć w piekarniku, wówczas rozkładamy je równomiernie na papierze i wkładamy na siatkę od piekarnika i suszyć w temperaturze 50-60 st.C. Podczas suszenia drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone, by wilgoć mogła wydostawać się na zewnątrz. Co jakiś czas grzyby należy przewracać. 
5. Innym sposobem suszenia grzybów w domu jest nawlekanie ich na nitkę i uwieszenie przy ciepłym grzejniku. 
6. Ususzone grzyby przełożyć do zamkniętego szczelnie pojemnika. Aby uniknąć pojawienia się moli, do każdego słoika dodać po jednym liściu laurowym. Zanim podamy suszone grzyby do potraw należy je opłukać, gdyż przed suszeniem nie były one myte.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.