Kuchenka jak każde inne sprzęty w kuchni ulega zabrudzeniom. Najlepszą metodą utrzymania jej w czystości jest regularne jej wycieranie po każdym użyciu, ale często się zdarza, że nie zawsze mamy na to czas. Wówczas po kilku użyciach możemy mieć problem z doprowadzeniem jej do idealnego stanu. W tym celu przygotowałam kilka rad, które nam w tym pomogą, zachęcam do wypróbowania! :)
1. Wsypać odrobinę sody na wilgotną gąbkę, wytrzeć nią kuchenkę.2. Następnie przetrzeć mokrą ściereczką i wytrzeć do sucha czystą.
3. Jeżeli tłuszcz nie został do końca usunięty to namoczony olejem roślinnym ręcznik papierowy położyć na zabrudzonych miejscach. Pozostawić na chwilę. Następnie usunąć tłuszcz za pomocą octu lub sody. Kuchenkę osuszyć.
4. Na dokładnie umytą i osuszoną ręcznikami papierowymi kuchenkę nałożyć cienką warstwę wosku (np. pszczelego). Czynność ta pozwoli nam na szybkie czyszczenie kuchenki za każdym następnym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.