Orzechy włoskie są u nas bardzo popularne i ogólnodostępne. Sięgamy po nie głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale warto robić to częściej, gdyż są źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Czytajcie dalej, aby poznać ich wspaniałe właściwości! ;)
W orzechach włoskich znajdziemy wiele witamin, takich jak:
- witamina B6
- witamina C
- tiamina
- foliany
- witamina A
- witamina E
- witamina D
- niacyna
- ryboflawiny
Wystarczy zjeść 5 orzechów, by skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. Osoby, które regularnie jedzą orzechy rzadziej chorują na serce. Wpływają również na spadek cholesterolu w naszym organizmie.
Ponadto spożywanie orzechów przez mężczyzn zmniejsza u nich ryzyko zachorowania na raka prostaty, natomiast u kobiet orzechy zmniejszają możliwość wystąpienia raka piersi.
Wątroba jest chroniona przez zawarte w orzechach polifenole.
Orzechy możemy jeść bezpośrednio po wyjęciu ze skorupki lub wykorzystywać jako dodatek do różnych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.