Robiąc ciasto, każdy z nas chce, aby wyszło jak najlepsze. Jednak często zdarza nam się popełnić drobne błędy, które wpływają na efekt końcowy. Aby tego uniknąć, zachęcam do przeczytania poniższych 3 trików dotyczących pieczenia ciasta!
Dodanie nieświeżego jaja do ciasta może nam zepsuć całe ciasto. Dlatego przed jego dodaniem należy jajko włożyć do szklanki z wodą. Jeżeli jest ono świeże to opadnie na dno, natomiast jeżeli pływa w połowie szklanki lub wypływa na wierzch to nadaje się do wyrzucenia.
2. PRZYGOTOWANIE WAŁKA KUCHENNEGO
Gdy próbujemy rozwałkować ciasto, klei się ono do wałka. Aby tego uniknąć, możemy wałek 2 godziny przed jego użyciem włożyć do zamrażarki.
3. ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW
Robiąc ciasto łączymy składniki suche i mokre. W pierwszej kolejności powinniśmy połączyć składniki suche, a dopiero później mokre.
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.