Wiśnie to lekko kwaśne sezonowe owoce, mają zastosowanie kulinarne i nie tylko. Mają one małe wartości odżywcze, ale są źródłem wielu witamin: A, B2, C, potasu, miedzi, magnezu, wapnia i fosforu. W medycynie ludowej wiśnia była bardzo popularnym lekarstwem. Poniżej podaję niektóre właściwości zdrowotne tych owoców. :)
2.Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, podnosi odporność naszego organizmu i pomaga w leczeniu infekcji.
3. Kwercetyna to związek działający przeciwutleniająco i przeciwzapalnie pomocny jest w bólach głowy.
4. Pektyna, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
5. Melatonina jest receptą na bezsenność oraz na trudności z zasypianiem o różnym podłożu. Ma również działanie antynowotworowe, spowalnia proces wiotczenia skóry.
6. Wiśnie działają moczopędnie.
7. Picie szklanki soku z wiśni przed i po treningu zapobiega bólom mięśni.
8. Jedzenie wiśni może wpłynąć na zmniejszenie ilości tłuszczu brzusznego.
9. Te owoce pomagają regulować tętno i ciśnienie krwi, czyli zmniejszają ryzyko nadciśnienia.
10. Kumaryna zawarta w wiśniach działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i uspokajająco.
7. Picie szklanki soku z wiśni przed i po treningu zapobiega bólom mięśni.
8. Jedzenie wiśni może wpłynąć na zmniejszenie ilości tłuszczu brzusznego.
9. Te owoce pomagają regulować tętno i ciśnienie krwi, czyli zmniejszają ryzyko nadciśnienia.
10. Kumaryna zawarta w wiśniach działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i uspokajająco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.