Cebula to znane warzywo o intensywnym smaku i zapachu. Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni, ale ma też wiele innych zastosowań i właściwości. Składa się z wody, węglowodanów, tłuszczy, białek oraz olejków lotnych. Jest bogata w witaminy C, A, D, B6, a także w różne makroelementy (fosfor, magnez, wapń, potas, sód, itp.). Jest ona podobnie jak czosnek naturalnym antybiotykiem i posiada właściwości lecznicze oraz inne zastosowania, o których nie wszyscy wiedzą. :)
Gdy nas ukąsi jakiś owad, należy na bolące miejsce przyłożyć plasterek cebuli. To nie tylko mój znany i sprawdzony sposób od lat.
2. NA PRZEZIĘBIENIE I KASZEL
Syrop z cebuli to doskonały sposób na przeziębienie i ból gardła.
3. INFEKCJE UCHA
Posiekać cebulę, zawinąć w gazę i umieścić ją w okolicach ucha. Ukoi to ból i zwalczy infekcje.
4. SPOSÓB NA KACA
Zupa cebulowa jest doskonałym rozwiązaniem na tę dolegliwość, ponieważ poprawia funkcjonowanie wątroby.
5. OBNIŻENIE ZŁEGO CHOLESTEROLU
Regularne jedzenie surowej cebuli przez minimum 2 miesiące powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu, a podniesienie dobrego.
6. ODSTRASZA OWADY
Intensywny zapach cebuli skutecznie odstrasza mrówki, komary i inne owady oraz insekty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.