Wiadomo nie od dziś, że trzeba jeść dużo warzyw i owoców, by zachować zdrowie i urodę. Okazuje się, że bardzo ważne są kolory, jakie spożywamy. Specjaliści podzielili je na pięć grup kolorystycznych. Jeśli chcecie się dowiedzieć, jakie warzywa lub owoce jeść, aby wasze problemy zdrowotne zniknęły to czytajcie dalej!
Pomagają obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko zachorowania na raka prostaty. Wspomagają trawienie, a także zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi. Przeciwutleniacze zawarte w czerwonych warzywach wspomagają regenerację uszkodzonych komórek, dzięki czemu zapobiegają starzeniu się i zapewniają prawidłowy stan włosów, skóry oraz paznokci. Ponadto są źródłem witamin B6, C, K, potasu, manganu, kwasu foliowego i błonnika.
2. ZIELONE.
Chlorofil zawarty w zielonych warzywach doskonale oczyszcza organizm, ma dobry wpływ na układ trawienny i pobudza wątrobę do pracy. Te warzywa są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Zapobiegają depresji, poprawiają wzrok, wzmacniają układ odpornościowy oraz pobudzają aktywność fizyczną. Dzięki związkom siarki zwalczają wirusy. Stymulują pracę mózgu. Są składnikiem diet odchudzających.
3. NIEBIESKIE I FIOLETOWE.
Niebieskie oraz fioletowe rośliny stymulują pracę układu krążenia, systemu nerwowego i trawienia. Zapobiegają nowotworom przewodu pokarmowego. Opóźniają procesy starzenia. Zapobiegają cukrzycy. Poprawiają wzrok. Związki w nich zawarte poprawiają pracę mózgu, uspokajają i dodają energii. Ponadto podwyższają poziom dobrego cholesterolu. Są źródłem flawonoidów, które poprawiają potencję.
4. ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE.
Posiadają duże ilości beta karotenu, który w organizmie zamienia się w witaminę A. Ta z kolei wpływa na odporność, obniża ciśnienie tętnicze, poprawia wzrok i zmniejsza ryzyko chorób związanych z układem krwionośnym. Owoce oraz warzywa tych barwach wpływają też na problemy ze skórą, łamliwe włosy oraz paznokcie.
5. BIAŁE.
Obniżają ryzyko zachorowania na raka prostaty, okrężnicy i piersi. Odpowiedzialne są za poziom hormonów. Poprawiają samopoczucie. Dzięki zawartości allicyny podnoszą poziom odporności organizmu, ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.