niedziela, 18 listopada 2018

UWAŻAJ PRZY KUPOWANIU PACZKOWANEGO MIĘSA, BO MOŻESZ SIĘ ZATRUĆ!

Często zdarza nam się kupować mięso pakowane na tackach pokrytych folią. Podkładki te mają zapobiegać wyciekowi płynów zapakowanego produktu. Jednak jest pewien szczegół, na który musimy zwrócić uwagę, ponieważ może być on szkodliwy dla zdrowia.



Okazuje się, że stosowanie takich podkładek jest niebezpieczne, ponieważ posiadają one w swoim składzie poliakrylan sodu. Wykorzystuje się go także przy produkcji podpasek i pampersów, ponieważ pochłania wilgoć. Zdarza się, że podkładka jest za mała i nie może wchłonąć całej wody z mięsa, wówczas może mieć ono styczność ze szkodliwymi substancjami. Więc jeżeli widzimy, że taka tacka jest cała mokra to powinniśmy szukać innego opakowania, ponieważ oznacza to, że mięso leży już na niej dłuższy czas.
Inspiracja.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.