Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnej polskiej potrawy, czyli pierogów z grzybami i kapustą. Na pewno Wy też, dlatego przedstawiam Wam sposób, który sprawi, że Wasze ciasto na pierogi będzie idealne!
Ciasto na pierogi robi się z mąki, wody i soli w proporcjach: 1 kg mąki, 2 szklanki gorącej wody i 2 łyżeczki soli. W zależności od tego, ile pierogów chcemy zrobić możemy te proporcje zwiększać lub zmniejszać. Ciasto wyrabiamy ręką, mieszając mąkę z solą i dodając porcjami wodę. Następnie przykrywamy ściereczką i porcjami odrywamy ciasto do rozwałkowania i robimy z niego pierogi.
Według przepisu z początków XX wieku ważnym składnikiem tego przepisu jest mąka, która powinna być typu 450, a woda letnia i wymieszana od razu z solą i łyżeczką oleju roślinnego. Ostatni składnik sprawi, że ciasto na nasze pierogi będzie idealne.
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.