Jest to środek bardzo często stosowany w przemyśle spożywczym poprawiający smak potraw, a jednocześnie zwiększający apetyt. Nie jesteśmy świadomi, że ta substancja ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie i znajduje się praktycznie wszędzie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się co to jest!
Jest to glutaminian sodu występujący pod symbolem E621. Jest to związek chemiczny dopuszczony przez UE i ogólnie wykorzystywany w produkcji żywności jako wzmacniacz smaku.
Występuje w fast foodach, chipsach, zupach i sosach w proszku, keczupie, konserwach i innych produktach gotowych do spożycia. Dodawany jest również do przypraw i kostek rosołowych.
Glutaminian sodu poprawia i wzmacnia smak potraw oraz przypraw i sprawia, że smakują one zdecydowanie lepiej niż powinny. Są to zazwyczaj produkty o niskiej wartości spożywczej, a dzięki tej substancji smakują nam lepiej, przez to możemy się uzależnić od jedzenia fast foodów. Prowadzi to dalej do zwiększenia poziomu cholesterolu, chorób układu krwionośnego i problemów z sercem, a także do otyłości.
Inspiracja.
Inspiracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.