Sezon truskawkowy mamy w pełni. Wykorzystujemy je do robienia pysznych ciast, koktajli, dodajemy do pierogów, naleśników albo jemy je z cukrem i śmietaną. Przygotowując truskawki do spożycia to zazwyczaj obieramy je z szypułek, jednak okazuje się, że nie powinniśmy ich wyrzucać. Dlaczego? Czytaj dalej!
Truskawki są źródłem wielu witamin i antyoksydantów, które znajdują się również w szypułkach. Antyoksydanty to przeciwutleniacze hamujące procesy starzenia się i zapobiegające rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto te zielone listki zawierają także chlorofil, który chroni organizm przed namnażaniem się wolnych rodników oraz oczyszcza organizm. Szypułki same w sobie z pewnością nie są zbyt smaczne, ale robiąc np. koktajl możemy wykorzystać do niego truskawki bez obierania. Możemy też przygotować z nich herbatę, jednak podczas parzenia ich właściwości zostaną osłabione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.