czwartek, 30 kwietnia 2020

10 POPULARNYCH PRODUKTÓW, KTÓRYCH NIE MOŻESZ JEŚĆ!

Wszyscy wiemy, że ogromne ilości cukru i wyrobów cukierniczych mogą powodować otyłość. Jednak nadwaga to nie jest jedyny skutek spożywania słodkości. Okazuje się, że niektóre zwykłe pokarmy, które traktujemy jako zdrowe, mogą faktycznie być szkodliwe dla naszego organizmu.
Przedstawiam 10 popularnych produktów, których spożywanie powinniśmy ograniczyć!


1. Ser przetworzony
Nie jest tak naprawdę zdrowe jeść sery pokrojone w plastry. Wszystkie arkusze są produkowane z dużą liczbą dodatków chemicznych, które nadają serowi jego smak i kolor. Więc właściwie nie jesz sera, jesz plastik. Zaleca się, aby mieć kawałek sera z klina, który nie został jeszcze wstępnie pokrojony.


2. Ryż
Ryż rośnie na zalanych polach i wzbogacany jest nieorganicznym arsenem, który został wypłukany z gleby. Jeśli regularnie spożywasz ryż, zwiększasz swoje szanse na cukrzycę, zaburzenia rozwojowe, choroby układu nerwowego, a nawet raka płuc i pęcherza moczowego.
Naukowcy przeprowadzili kilka eksperymentów z gotowaniem ryżu i znaleźli sposób, aby uczynić go nieszkodliwym. Jeśli zostawisz ryż w wodzie na noc, stężenie arsenu zostanie zmniejszone o 80%.

3. Krewetki
Krewetki są w stanie gromadzić metale ciężkie, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, gdzie zostały złowione te krewetki. Ze wszystkich owoców morza krewetki zawierają najwięcej cholesterolu. Jeśli jesz je zbyt często, mogą spowodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Zaleca się spożywanie krewetek z warzywami, ponieważ pomagają one naszemu organizmowi pozbyć się cholesterolu i zmniejszają ryzyko problemów.

4. Chipsy
Większość chipsów ziemniaczanych, które można kupić w supermarkecie, to mniej ziemniaków i więcej dodatków, niż nam się wydaje. Niektóre badania wykazały, że większość opakowań chipsów zawiera mniej niż 60% ziemniaków. Zawierają ogromne ilości soli, dodatków, barwników, konserwantów i tak dalej.


5. Jogurt
Jogurty z supermarketów zawierają konserwanty, zagęszczacze, aromatyzatory i inne „zdrowe” składniki i tak naprawdę nie wyglądają jak klasyczne jogurty wykonane z mleka z bakteriami kwasu mlekowego.
Główne zagrożenia to cukier i tłuszcz mleczny. Zaleca się spożywać nie więcej niż 6 łyżeczek cukru dziennie. A 100 g jogurtu mogą zawierać 3 łyżeczki cukru! Skutki uboczne są następujące: otyłość, ryzyko zachorowania na cukrzycę i osłabiona trzustka. Przeciętne jogurty są raczej tłuste (począwszy od 2,5%) i zwiększają poziom cholesterolu, co może spowodować udar lub zawał serca.
Naturalne jogurty są naprawdę dobre dla naszego ciała i łatwo je przygotować. Potrzebujesz tylko mleka i suchych drożdży. Możesz również dodać owoce i miód, aby jogurt był jeszcze smaczniejszy.

6. Spleśniałe sery
Te ekstrawaganckie rodzaje sera, takie jak camembert czy brie, mają wiele przydatnych cech: zwiększają wchłanianie wapnia, zmniejszają negatywny wpływ promieni UV, wzbogacają nasze ciało w białko, zapobiegają dysbakteriozie, poprawiają tło hormonalne i układ sercowo-naczyniowy. Grzyb saprotroficzny rozrzedza krew i poprawia jej przepływ.
Pamiętaj jednak, że zaleca się spożywać nie więcej niż 50 g tego rodzaju sera dziennie.
Dodatkowo pleśń zawiera fermenty wywołujące alergie.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny wyeliminować niebieski i biały ser, ponieważ jego pleśń zawiera listerię, która może powodować choroby zakaźne. Kobiety w ciąży mogą odczuwać gorączkę i wymioty. Najbardziej niebezpieczne konsekwencje to poronienie lub przedwczesne porody.

7. Hot dogi i przetworzone mięso
Jeśli kupowane przez ciebie hot dogi w supermarketach składają się w 50% z mięsa, masz szczęście. Z reguły są to tylko 10-15% mięsa. Inne składniki obejmują mączkę kostną, chrząstkę, skórę, tłuszcze roślinne i zwierzęce, skrobię, białko sojowe i sól. I nigdy nie dowiesz się, czy ta soja jest genetycznie zmodyfikowana, czy nie.
Zwykle dodaje się również zagęszczacze, barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku. Suplementy te gromadzą się w naszym ciele, niszczą nasz układ odpornościowy, powodują alergie, a nawet powodują poważne choroby, takie jak rak trzustki. Hot dogi i kiełbaski są szkodliwe dla dzieci: ich układ trawienny nie jest w stanie przetwarzać tych złożonych związków chemicznych.
Naukowcy twierdzą, że na podstawie badań 260 000 kobiet spożycie minimalnej ilości przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka piersi.

8. Słone krakersy
Czy lubisz słone krakersy? Cukrzyca, udar mózgu, zawał serca, otyłość, miażdżyca tętnic i choroba Alzheimera - to choroby, które mogą pojawić się poprzez nadmierne spożywanie solonych krakersów. Zaleca się spożywanie mniej niż 1 łyżeczki soli dziennie. Jeden mały słony krakers zawiera 3 razy więcej zalecanej dziennej porcji. Z powodu dużej ilości soli ciśnienie krwi może wzrosnąć i mogą wystąpić skurcze tętnic.

9. Ciastka pokryte czekoladą
Są jednym z najpopularniejszych rodzajów ciastek i mają jedną wadę: są pokryte tłuszczami cukierniczymi zamiast czekoladą. Jeśli jesz te „czekoladowe” ciasteczka regularnie, prawdopodobnie przytyjesz. Produkty te są wzbogacone o tłuszcze trans, które prowadzą do chorób sercowo-naczyniowych i wczesnej śmierci.

10. Kupne ciastka czy babeczki
Produkty takie jak ciasta i babeczki można przechowywać przez co najmniej 5 miesięcy bez psucia się. Nic im się nie dzieje. Odpowiada za to ogromna dawka konserwantów i tłuszczów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.