niedziela, 24 marca 2019

WYKORZYSTAJ SERWETKI Z NADRUKAMI, ABY ZROBIĆ PIĘKNE PISANKI!

Atrybutem zbliżających się świąt Wielkanocnych są niewątpliwie pisanki. Dawniej gospodynie domowe malowały jajka własnoręcznie i było to prawdziwą sztuką. Jednak w obecnych czasach ciężko znaleźć wolną chwilę, aby pomalować jajka samemu i szukamy różnych sposobów, które mogą nam ułatwić to zadanie. W sklepach możemy kupić gotowe barwniki lub tzw. koszulki, w których gotujemy jajka i dzięki temu niewielkim nakładem czasu mamy gotowe pisanki. Okazuje się, że jajka możemy udekorować przy pomocy specjalnych serwetek decoupage. Aby dowiedzieć się jak to zrobić, czytaj dalej!


Składniki potrzebne do przygotowania pisanek decoupage:
  • białe jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • serwetki decoupage
  • woda
  • barwniki spożywcze
Jak przygotować pisanki decoupage:
Najlepsze do tego są serwetki z małymi wzorami, które zmieszczą się na jajku. Jeżeli serwetki są wielowarstwowe to używamy tylko warstwy z nadrukiem. Wybrany wzór wycinamy z serwetki i za pomocą pędzelka namoczonego w wodzie przyklejamy serwetkę do jajka. Skrobię mieszamy z 50 ml wody, podgrzewamy przez jedną minutę. Cały czas mieszamy. Następnie mieszankę nakładamy na przyklejony motyw graficzny na jajku. Pozostawiamy do wyschnięcia na około 15 minut. Po tym czasie jajka powinny być suche, a serwetka przyklejona na stałe. Aby nasze jajka miały lepszą warstwę ochronną, możemy na nie nałożyć drugi raz tę samą pastę z niewielkim dodatkiem barwnika spożywczego.
Warto wspomnieć, że jajka malowane w ten sposób nie nadają się do jedzenia, ponieważ farba znajdująca się w serwetkach zawiera związki chemiczne, które przez skorupkę mogą przeniknąć do jajek. Takie substancje są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Naturalne barwniki:
Istnieją również naturalne barwniki do jajek, dzięki którym możemy zrobić kolorowe pisanki.
  • żółta cebula
  • czerwona cebula
  • czerwona kapusta
  • pieprz caynne
  • kurkuma
  • chili
  • jagody
  • kawa
  • herbata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.