niedziela, 2 grudnia 2018

CZY ZASTANAWIAŁEŚ SIĘ KIEDYŚ DO CZEGO SŁUŻY DRUGA STRONA TŁUCZKA?

Każda gospodyni domowa ma w kuchni tłuczek i nieraz go używa, jednak zwykle wykorzystujemy tylko jedną stronę tego przedmiotu. Okazuje się, że ta nieużywana część ma także zastosowanie, o którym wie niewiele osób. Jakie? Czytaj dalej!

W zależności od gatunku mięsa należy wybrać odpowiednią stronę tłuczka. Ta kratkowana służy do zmiękczania twardszego mięsa wieprzowego, np. kotletów schabowych. Natomiast strona w paski sprawdzi się przy mięsie posiadającym włókna, które w trakcie obróbki termicznej twardnieją, a zatem nadaje się do rozbijania karkówki lub wołowiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.