poniedziałek, 24 września 2018

ZJEDZ 5 ORZECHÓW I ZOBACZ, CO SIĘ STANIE

Orzechy włoskie są u nas bardzo popularne i ogólnodostępne. Sięgamy po nie głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale warto robić to częściej, gdyż są źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Czytajcie dalej, aby poznać ich wspaniałe właściwości! ;)


W orzechach włoskich znajdziemy wiele witamin, takich jak:
  • witamina B6
  • witamina C
  • tiamina
  • foliany
  • witamina A
  • witamina E
  • witamina D
  • niacyna
  • ryboflawiny
Oprócz tego znajdziemy w nich też fosfor, wapń, magnez, potas i sód, są też źródłem mikroelementów: jodu, manganu, żelaza.
Wystarczy zjeść 5 orzechów, by skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. Osoby, które regularnie jedzą orzechy rzadziej chorują na serce. Wpływają również na spadek cholesterolu w naszym organizmie. 
Ponadto spożywanie orzechów przez mężczyzn zmniejsza u nich ryzyko zachorowania na raka prostaty, natomiast u kobiet orzechy zmniejszają możliwość wystąpienia raka piersi.
Wątroba jest chroniona przez zawarte w orzechach polifenole. 
Orzechy możemy jeść bezpośrednio po wyjęciu ze skorupki lub wykorzystywać jako dodatek do różnych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.