poniedziałek, 24 września 2018

8 PRODUKTÓW KTÓRYCH NIE POWINIENEŚ PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE

Większość produktów żywnościowych, które przynosimy do domu odruchowo wkładamy do lodówki. Jednak okazuje się, że nie wszystko można w niej przechowywać. Poniżej podaję przykłady takich produktów. :)


1. POMIDORY
Niska temperatura hamuje hormony odpowiadające za smak i aromat pomidorów, a wyjęcie ich z lodówki nie przywraca tego procesu i dlatego pomidory są mniej smaczne.
2. CEBULA
W lodówce panuje dużo większa wilgotność powietrza i cebula w niej szybciej się psuje, dlatego powinna być przechowywana w suchym miejscu poza nią.
3. ARBUZ
Owoc ten przechowywany w lodówce traci wiele swoich właściwości zdrowotnych.
4. ZIEMNIAKI
Niska temperatura powoduje, że skrobia zawarta w ziemniakach ulega rozkładowi. Przez to jest w nich więcej cukru, a to podczas gotowania powoduje wytwarzanie się akrylamidu szkodliwego dla zdrowia.
5. MIÓD
Najlepiej jest go trzymać w szklanym słoiku w temperaturze pokojowej, ponieważ w lodówce zaczyna się krystalizować.
6. CZOSNEK
Podobnie jak cebula, czosnek w lodówce szybciej się psuje, dlatego warto go trzymać poza nią.
7. CHLEB
Można go mrozić, ale ze względu na to, że zawiera dużo skrobi, powinniśmy przechowywać go poza lodówką w suchym miejscu.
8. OWOCE Z PESTKAMI
Owoce te przetrzymywane w lodówce szybciej się psują, a także tracą swój smak i aromat, dlatego warto trzymać je na wierzchu i kupować taką ilość, którą zdążymy zjeść w krótkim czasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.