piątek, 8 czerwca 2018

DLACZEGO NIE WARTO WYRZUCAĆ SZYPUŁEK OD TRUSKAWEK

Sezon truskawkowy mamy w pełni. Wykorzystujemy je do robienia pysznych ciast, koktajli, dodajemy do pierogów, naleśników albo jemy je z cukrem i śmietaną. Przygotowując truskawki do spożycia to zazwyczaj obieramy je z szypułek, jednak okazuje się, że nie powinniśmy ich wyrzucać. Dlaczego? Czytaj dalej! 
Truskawki są źródłem wielu witamin i antyoksydantów, które znajdują się również w szypułkach. Antyoksydanty to przeciwutleniacze hamujące procesy starzenia się i zapobiegające rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto te zielone listki zawierają także chlorofil, który chroni organizm przed namnażaniem się wolnych rodników oraz oczyszcza organizm. Szypułki same w sobie z pewnością nie są zbyt smaczne, ale robiąc np. koktajl możemy wykorzystać do niego truskawki bez obierania. Możemy też przygotować z nich herbatę, jednak podczas parzenia ich właściwości zostaną osłabione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.